Zirkon er diamantens nærmeste konkurrent”, skriver Aage Dragsted, og det er på grunn av dens kraftige stråleglans og diamantspill.

Zirkoner heter også Hyacinth (det er den rødbrune) og er et zirkonium-slilikat, som består af kiselsyre og zirconjord.

 

Transparent zirkon har høy brillians og utgjør derfor en relativt rimelig diamanterstatning. Edelsteinskvaliteter av zirkon er gjerne fargeløse til grå, brunlige til rødoransje og grønne. Blåfarget zirkon dannes ved varmebehandling under oksygenfattige, reduserende, forhold og forekommer ikke naturlig.

Zirkon er et vanlig mineral i mange bergarter.


Mineralet er motstandsdyktig mot erosjon og anrikes i løsmasser. Smykkesteinskvalitet av zirkon fins i løsmasser på Sri Lanka, i Uralfjellene og i Australia. Nefelinsyenitt-pegmatitter fra Seiland i Finmark er kjent for sine store zirkonkrystaller som tildels er av smykkesteinskvalitet.

 

Hyacinth kan opvarmes til 500 grader celsius, og mister derved sin farve, men så får den også en sterkt forøket glans og den selges da som hvit zirkon.

De fleste hvite zirkoner er fremstilt på denne måte, og derfor skal man være opmerksom hvis man ønsker en ”ekte” zirkon. De vil altid være rødbrune i fargen. De ser ikke så flotte ut – men det er en energifylt stein å arbeide med, hvis du ønsker å fremme dine intuitive fornemmelser og vekke dine spirituelle sider.

 

Den styrker våre kreative sider, vår lyst til å leke med ord, farger og former. Den formidler forståelse for kunst, og blir også brukt som lykkesten av mange kunstnere. Den formidler forståelse for vår egen underbevissthet, og hjelper oss å tyde våre drømmer.
Du kan få rettet opmerksomheten mot nye innfalsvinkler, det kan virke som om portene åpnes for deg. Zirkon relaterer seg til alle chakra, men retter sin stråler spesielt på kronechakraet.

Dens energier svinger mellem hara-chakraet og kronechakraet – og forbinder energien, slik at du kan føle deg mer hel. Det er en yndet smykkesten og ses ofte i ”prinsesse-ringer”. En fin gave til konfirmant-piken – som er på vei inn i voksentilværelsen, og derfor har bruk for å binde energiene sammen til en helhet.

Du kan bli i stand til å se en mening med alt, og du vil kunne begeistres uten å miste deg selv og jordforbindelsen.

Den er fin, hvis du arbeider med å slippe unødige bekymringer, og den vil hjelpe deg med å binde løse ender sammen.

Fysisk vil den hjelpe i healing av brudd og sår.